KB 3011 B típusú szárzúzó

A KB 3011 B az egyik legnépszerűbb és legsokoldalúbb szárzúzónk.

KB 3011 B típusú szárzúzó

A KB 3011 B szárzúzók 3 méteres munkaszélességben készülnek. A hazánkban leggyakoribb MTZ erőgépekkel üzemeltethetőek. A zúzótengely késszáma az adott talajfelületre kétszeres késlefedést tesz lehetővé, ami biztosítja a növényzet rendkívül apróra történő zúzását. A növelt késszám a gép alatt nagy légörvényt, vákuumot hoz létre, mely az elfekvő kukoricaszárat is megemeli és összezúzza. A kukoricaszárat oly mértékben apró darabokra tépi össze, hogy szántás előtt már nincs szükség újabb költséges tárcsázásra. A 3 méteres munkaszélességű zúzó 4 sor kukoricaszárat és a kapcsolódó sorközöket is lezúzza. A gép bármilyen magas és sűrű növényzet zúzására is kiválóan alkalmas, pl. nád, gazos-gyomos területek rét, stb... A zúzás további hatékonyságát ellenkések biztosítják.

KB 3011 B szárzúzó kukoricában

KB 3011 B szárzúzó munka közben

KB 3011 B szárzúzó enegianádban

KB 3011 szárzúzó enegianádban 3. videó

E típusok előtéttengelyről történő lehajtását 6 soros ékszíjhajtáson keresztül biztosítjuk a zúzótengelyre. A gépek magassága a kerékszerkezeten különféle magasságban beállítható, ugyanígy a kerékszélesség. A gép széles masszív mezőgazdasági gumikkal rendelkezik. Igény szerint rendelhető talajkövető görgős kivitelben is.

A 3 méter munkaszélességű változat külön kérésre készül szalmaszecskázó kivitelben is, renden lévő szalma zúzására és oszlatására.

Ezen változat zúzótengelye készülhet Y késsel szerelve, evvel kiegyensúlyozva, beszámozva a kések szármaradvány zúzására. Ugyan ezt a tengelyt át lehet szerelni egyenes késekkel is a zúzótengely dinamikailag kiegyensúlyozva. A gép vázára fésűszerűen felszerelt ellenkéssort alkalmazunk, melyek közé járnak a forgókések, amelyek a szalmát széttépik, vágják. (A kombájnok szalmaszecskázójához hasonlóan működik.) A gépen van egy nyitható hátsó ajtó, melyre vízszintes helyzetben vannak rászerelve a szalmaoszlató lemezek, melyek biztosítják a szalma szétterítését.


Forgórész:

A forgórész lengőkéses kivitelben készül. A melegen hengerelt varrat nélküli acél csőtengelyre felhegesztett füleken lengőkések vannak, 25 mm átmérőjű csapokon és önzáró anyával vannak rögzítve. A kések mindkét oldala élezett, tehát ha az egyik oldala erősen megkopott a használat során, akkor a kések megfordíthatók és így tovább használhatók. A forgórész dinamikailag gondosan ki van egyensúlyozva, így messzemenően biztosított az üzemelés közbeni nyugodt járás. A dob forgása közben fellépő ventillációs jellege olyan, hogy káros légörvények –melyek a forgókések elé kerülő anyagot visszatartanák- nem keletkeznek. Idegen testeknek a zúzóba való kerülése esetén a lengőkések kitérnek, és sérülés illetve törésmentesek maradnak.

Állókés szárzúzónál:

A laposvasból vagy U profilból kialakított, masszív hegesztett ellenkés a palástlemez belső oldalára van felcsavarozva két sorban. Ezek biztosítják a megfelelő méretűre történő aprítást.

Gépkeret:

A hegesztett vázszerkezet foglalja magában a forgókéses dobot. Tartalmazza azokat a furatokat, melyekhez felerősíthetők a hajtásátvitel elemei, a védőburkolat, továbbá a járókerék.

Zárt fedőlemez:

Az alaptest csuklópont körül elfordítható, és csavarozással rögzíthető a vázhoz. Ez a fedőlemez rövid úton visszavezeti az aprított anyagot a talajra a teljes munkaszélességben. Szalmazúzó-késsel szerelt kivitelnél a fedőlemezre szalmaoszlató lemezek szerelhetők, melyek biztosítják a szalma egyenletes szétterülését.

Hajtásátvitel:

E típusok előtéttengelyről történő lehajtását 6 soros ékszíjhajtáson keresztül biztosítjuk a zúzótengelyre. A gépek magassága a kerékszerkezeten különféle magasságban beállítható, ugyanígy a kerékszélesség. A gép széles masszív mezőgazdasági gumikkal rendelkezik. Igény szerint rendelhető talajkövető görgős kivitelben is.

KB 3011 hajtásátvitel

KB 3011 szárzúzó enegianádban 2. videó

A szárzúzó a hajtást az erőgépről (540 ford/min) szabadonfutós kardántengelyen, gyorsító Comer gyártmányú hajtóművön, és hat soros Optibelt ékszíjhajtáson keresztül kapja. Az ékszíj feszítését az előtéttengely és a hajtómű együttes feszítésével végezzük.

KB 3011 B
Munkaszélesség3 m
Erőgép igény58 kW
Meghajtás ford.540
Terület teljesítményZúzandó anyagól függően 1,8-4,2 Ha
TarlómagasságFokozatokban állítható
Kések száma116
Száll. szélesség3240 mm
SzállításFüggesztve
MunkahelyzetVontatható


További képek a KB 3011 B szárzúzóról